Güney Afrika’da ortaya çıkan ve şimdiye kadar en korkutucu varyant olduğu düşünülen Nu varyantı (B.1.1.529) Avrupa’ya sıçradı. Nu varyantının ilk görüldüğü ülke Belçika.
Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’da ortaya çıkan ve zamanla yayılmaya başlayan Nu varyantı (B.1.1.529), yayılmaya başladı. Nu varyantının keşfedilmesiyle beraber bazı ülkeler Afrika sınırlarını kapatsa da yeni mutasyon Avrupa’ya sıçradı. Belçika, Nu varyantının görüldüğü ilk Avrupa ülkesi oldu.
Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, yeni mutasyonun aşısız bir kişide tespit edildiğini ifade ederek, şahsa 22 Kasım’da yapılan testin pozitif çıktığını duyurdu.
BİRÇOK ÜLKE AFRİKA SINIRLARINI KAPATTI
Öte yandan Nu varyantı, şimdiye kadar İsrail ve Hong Kong’da görüldü. 32 kez mutasyona uğradığı düşünülen ve yüksek bulaş oranı bulunan Nu varyantı nedeniyle birçok ülke Afrika sınırlarını kapadı; İngiltere, İsrail, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, Japonya
Nu varyantı Dünya Sağlık Örgütü’nü de harekete geçirdi, bilim insanları yeni varyant nedeniyle acil olarak toplanma kararı aldı. ‘Süper varyant’ olarak da adlandırılan mutasyonun Delta’ya oranla ise iki kat daha güçlü ve bulaşıcı olduğu düşünülüyor.
”EN KÖTÜ VARYANT”
Güney Afrikalı bilim adamları da yeni varyanttan endişe duyuyorlar. Birleşik İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) uzmanı şunları söyledi: “Bu, şimdiye kadar gördüğümüz en kötü varyanttır.” Bilimsel Danışma Grubu üyesi Prof. Neil Ferguson şunları söyledi:
“B.1.1.529 varyantının bağışıklıktan kaçma potansiyeline sahip olabileceği endişesi var. Ayrıca bu varyantın Güney Afrika’daki vaka sayılarında hızlı bir artışa neden olduğu görülüyor.