İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan Önemli Açıklamalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanı Süleman Soylu, CNN Türk’te yayınlanan Buket Aydın’la 40 programına konuk oldu. Soylu, önemli açıklamalarda bulundu.

İşte o soru cevap;

Tansu Çiller sizin siyaset hayatınıza nasıl katkılarda bulundu?

Ailede siyaset sevgisi vardı. Memleket sevgisi de var. İtirazlarımız var. Bir de siyasi tarih var. Ailemiz DP, AP, DYP, şimdi de AK Parti. Böyle bir çizgiyi getiriyor. Orada bir takım travmalar yaşanmış. Bunların bir daha olmaması için buna ait bir adanmışlık olması gerekirdi gibi bir hikayeden geliniyor. Darbeler var, kaos var, zayıflığa mahkum edilmeye çalışılan bir Türkiye var ve nihayetinde elinize böyle bir imkan geçiyor. Gaziosmanpaşa’da çok çalıştık. Babam ilçe başkanlığı yapmadı, ben yaptım. İl Başkanı olduğum zaman da 29 yaşındaydım. Tansu Hanım, geniş bir perspektif kattı. Dünya ile Türkiye’yi nasıl bir arada doğru düşünmeyi kattı. Hakikaten beni çok çalıştırdı. Çalışmaların hepsinde ayrı bir sorumluluk da hissettim. 1994’teki ekonomik kriz, terör meseleleri, her şeyi iyi yapmalısınız, hakikaten siyasette çok şey öğrendim.

Politikaya nasıl ve hangi bir amaçla girdiniz?

Ben sigortacılığı da seviyorum, kendi işini sevmez mi insan? Çok mücadeleli bir siyasi hayatım oldu. Bir çizgiye hep riayet etmeye çalıştık. Bize bırakılan siyaset emanetine halel getirmemek… Bu iş kutsal bir iş. Bunu öyle yapmalısınız ki, sizden sonrakiler de sizi örnek alabilmeli. Bu iddia üzerine siyaset hayatına girdik.

DP Genel Başkanlığı adaylığının 3. turunda neden çekildiniz?

Tüm kamuoyu yoklamalarında binde 5 gözüken bir siyasi partinin genel başkanısınız. Bazen 200 kişiye, bazen 15 bin kişiye konuşuyorsunuz. Bir hedef, inanç koymanız lazım. Yüzde 5’lik oranı zaten kimse beklemiyor, biz de beklemiyoruz. Ben kamuoyu araştırmasız hiç çalışmam. Aslında iyi politika oluşturmanızı sağlarlar. Ben bunu söylediğimde 1.8 civarındaydık ama 5.4’ün altında kaldık. Baktım ki olmadı, olmadıysa bırakmak gerekir. Ben vazgeçmedim, aday olmayacaktım, çok baskı yaptılar ancak Tansu Hanım şahittir, o aday olmalısın dedi, rahmetli Aydın Menderes, Arda Gedik, eski DP’li aileler, Bayar’ın torunu, bütün onlar bana mektuplar yazdılar. Nihayetinde ben aday oldum. Ben o gece sabaha kadar uyumadım, ben niye aday oldum diye. 3. turda kurtuluşum oldu, ben çekiliyorum dedim.

“Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim” ne demek?

Kaybediyorsanız ayrılın. Bu dünya sizle var değil. Politika da sizle var değil. Sizden sonrakilere fırsat sağlamanız lazım. Babamdan bana İçişleri Bakanlığı kalmadı. Cumhurbaşkanımız sen İçişleri Bakanı ol dedi. Yapamadığımız gün ben emaneti bırakırım. Bu ülkenin kaybedecek bir vakti yok.

Referandumda vereceğiniz oyu neden açıkladınız?

Bu ülkede Başbakan asıldı. Dışişleri Bakanı asıldı. Maliye Bakanı asıldı. Bu insanlar yalan, iftira ve birçok tezviratla beraber idam edildiler. Darbeler… 15 Temmuz… Turizm düştü, yatırım eksildi, bunun üzerine siz 60, 71, 80’i koyun. Sistem başarısız ve bu sistemin değiştirilmesi gerekir ve yazılı kuralların değiştirilmesi gerekirdi. 2010 referandumu Türkiye için büyük bir avantajdı.

Neden muhalefet ettiğiniz AK Parti’ye katıldınız?

Neden İstanbul’da doğdunuz gibi bir şey bu. Böyle bir iklimdeydim. 13-14 yaşında da aynı işleri yaptım. İşimi iyi yapmak isterim. O gün de işimizi iyi yapmak için gayret sarfettik. Türkiye’de bugün CHP var mı? Var. DP karşısında var mı? Var. Bugün AK Parti’nin karşısında da CHP var. Bizim aslında safımızda bir sıkıntı söz konusu değil.

İçişleri Bakanı olarak sizi bu kadar istikrarlı kılan ne?

İçişleri Bakanı iseniz, onun patronunun, yöneticinin sayın Cumhurbaşkanımız, kaya gibi arkasında durması lazım. Bugün bir mücadele veriliyorsa bunun birinci sebebi Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanı görevi verdiği kişiye uzunca bir süre itimat eder. Eksiklikleri tolore eder, görmezden gelir. Ben yaşadıklarımı biliyorum. İçişleri Bakanlığı tek başına yapılabilecek bir bakanlık değil. Koordineli olmalısınız. Türkiye’de binlerce istihbarat okuyan bir adamım ben. Rutin çalışmakla bu iş aşılmaz. Karar almanız, takip etmeniz gerekir.

İçişleri Bakanı olmak neden sürpriz oldu?

Çalışma Bakanı’ydım, iyi de bir alan bulduk. İyi reformlar oluşturduk. 8-9 ayda yüzde 95’ini tamamlayan bir performans sergiledik. İçişleri gibi bir bakanlık kritik bir görevdir. Böyle bir görevi beklemiyordum. Gelince benim için sürpriz oldu. Sorunlu da bir dönemdi. 15 Temmuz’un ardından balans gerekti. Ben hayatımda bir tane makale okumuş değilim.

Neden trafikte çok sayıda çakarlı araba var?

Ben de şikayetiyim ama gereğini de yapıyoruz. Ben bakan olduğumda 23 bine yakındı şimdi 9 bin 500. Çakarlı arabanın cezası 108 liraydı. Şimdi öyle değil. Şimdi yaklaşık 1000 liranın üzerinde. Öyle de kalmıyor. 3 defa çakarlı araba ile yakalanırsanız hem arabaya el konuluyor hem de ehliyet belli bir süre geri alınıyor.

Açık sözlü olmanız hiç başınıza bela oldu mu?

Böyle bir dünya içinde muhakkak söylediklerinizle muhakeme edilirsiniz. İhtiyaç olan sözü söylemek de gerekir. Gördüğümüz bir tehlike.

CNN Türk

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan Önemli Açıklamalar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Edin