MHP’nin Kuruluş Tarihi MHP’yi Kim Nezaman Kurdu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP’nin Bugün Kuruluş tarihi olsada MHP hakkında bilmediklerimiz kısaca derledik.

Milliyetçi Hareket Partisi 50. yılı doldurmak üzere bir partidir. MHP’nin tarihi ve kim tarafından kurulduğu merak ediliyor. Peki MHP kaç yılında kuruldu? MHP’yi kim kurdu?

MHP kuruluş tarihi nedir? MHP Nasıl kuruldu? MHP kim tarafından kuruldu? ve MHP’yi kim kurdu? gibi soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. çok kısa olarak MHP’nin kuruluş tarihi 8 Şubat 1969’dur.
Milliyetçi Hareket Partisi Türk-İslam ülküsü ve Türk milliyetçiliği davasını savunan bir partidir. MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’tir. MHP’nin şuandaki genel başkanı ise Devlet Bahçeli’dir. Amblemi ise 3 hilâldir. Şu an MHP, TBMM’de 48 milletvekili ile temsil edilmektedir.

MHP Kuruluş Tarihi Nedir? MHP Nasıl Kuruldu?
CKMP‘nin (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi) 1965’te Alparslan Türkeş ve arkadaşlarının yönetimine geçmesiyle birlikte Türk milliyetçiliği hareketi siyasi faliyetlerine başlamıştır. CKMP 1969’daki kongresinde MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) adını almıştır. Türk milliyetçiliği daha güçlü bir şekilde türk siyasi hayatına adımını atmıştır. Diğer taraftan 1968’de kurulan Ülkü Ocakları da CKMP/MHP’nin gençlik teşkilatı olarak doğmuştur, Ülkü Ocaklarının kuruluşuyla birlikte bu derneğe katılan ve ideolojisini benimseyen insanlar ülkücü olarak nitelendirilmiştir.

1969 genel seçimlerine Alparslan Türkes liderliginde katılan MHP, % 3 oy almistır. Alparslan Türkes ilk kez milletvekili seçilmistir.

14 Ekim 1973’teki genel seçimlerde MHP’nin oy orani %3.4’e çikararak 3 milletvekili çikarmistir.

5 Haziran 1977 milletvekili seçimlerinde ise MHP % 6.4 oy almıştır. MHP 16 milletvekili çıkarmıştır. 21 Temmuz 1977’de yine Süleyman Demirel Basbakanliginda kurulan koalisyon hükümetinde 5 Bakanlikla yer alan MHP, 12 Eylül 1980 askerî müdahalesiyle diğer partiler gibi faaliyyetlerine son verilmiştir. MHP Yöneticileri ve gençlik teşkilatı olan Ülkü Ocakları mensupları ve yöneticileri ise tutuklanmıştır.

Kaynak: Ülkücü Medya

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MHP’nin Kuruluş Tarihi MHP’yi Kim Nezaman Kurdu

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Edin