Osmanlı sinemasını dünyaya tanıtmak istiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocaeli’de bilgisayar tamirciliği yapan 21 yaşındaki gölge oyunları sanatçısı Taner Mücahit İnan, ilkokulda ders kitabında gördüğü Hacivat-Karagöz oyunlarından etkilenerek başladığı gölge oyunları serüvenini, 10 yaşından bu yana kendi çabalarıyla geliştirdiği tasvirlerle çocuk ve yetişkinlere yaptığı gösterilerle sürdürüyor.

İnan, hocasının tabiriyle “Osmanlı’nın sineması” olan gölge oyunlarını, kurmayı hayal ettiği sanat merkezinde yaşatmayı ve yurt dışında icra ederek, Türk kültürünü dünyaya tanıtmayı hedefliyor.

“En büyük yardımcım annem”

Gölge oyunlarına ilgisinin 8 yaşındayken Türkçe kitabındaki Karagöz resmi ve yazılarıyla başladığını anlatan İnan, yıllarca Karagöz figürlerini plastik ve kağıttan yapmaya çalıştığını belirterek, “Daha sonra deriden yapıldığını öğrendim. Bu konuda birkaç hoca ile görüştükten sonra nasıl yapılacağı konusunda fikir alarak, kendi tasvirlerimi oluşturmaya başladım. 2014’te hocam Murat Huten ile tanıştım ve tasvirlerime yeni bir boyut getirdim.” diye konuştu.

İnan, ilk figürünü 8 yaşında plastikten yaptığını ve profesyonel anlamda 7 yıldır gösteri sunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“İlkokuldayken öğretmenlerim okulda gösteri yapmamı istiyorlardı. Ben de ufak çaplı gösteriler sunuyordum. İlk başlarda derslerimi biraz aksattığım için ailem bu işi yapmamı istemedi. Bazen sahnemin kırılıp atıldığı oldu. Ama annem şimdi yanımda yardım ediyor. Gösterilerimde en büyük yardımcım annem. Yanımda tefle müziğe eşlik ediyor. Müzik seçimlerinde bana yardımcı oluyor.”

“500 yıllık oyunumuzu dünyaya tanıtmak istiyorum”

İnan, sanatının henüz başında olmasına rağmen duayen hocalardan kısa zamanda çok şeyler öğrendiğini belirterek, Eğer imkanım olursa bir sanat merkezi kurmak ve bu Karagöz tasvirlerini, 500 yıllık sanatımızı gelecek nesillere sevdirmeyi ve aktarabilmeyi amaçlıyorum. En önemli hedefim, geleneksel gölge oyunumuzu yurt dışında icra edip, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak.” şeklinde konuştu.

Tasvirleri dükkanında yapmasının kendisini rahatlattığını ifade eden İnan, “Yüzyıllardır gelmiş hazır kalıplar ve ayrıca benim hazırladığım kalıplar var. Bu kalıplar deriye geçirilerek çiziyorum. Daha sonra keserek, özel bıçaklarla işliyorum. Ardından boya işlemine geçiyorum. Eskiden beri kullanılan kök boyalar kullanıyorum.” dedi.

Karagöz oynatan kişilere “Hayali” dendiğini anımsatan Taner Mücahit İnan, “Hayali” olmak için neler yapıldığı, ne gibi yollardan geçildiğini konu alan “Hayalinin hayali” isimli bir kitap çıkarmayı istediğini de sözlerine ekledi.

kaynak AA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Osmanlı sinemasını dünyaya tanıtmak istiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin